Net, iyi tanımlanmış miksler oluşturmanın en basit yollarından biri mono olarak mikslemektir. Bu fikir sana biraz tuhaf mı görünüyor? Muhtemelen Elvis'in 1950'lerdeki kayıtlarının sesini yeniden yaratmayı düşünmüyorsunuz, o halde neden bu tekniği kullanmalısınız?
Mono miksajın, profesyonellerin büyük çoğunluğu tarafından miksaj sürecinin hayati bir parçası olarak kullanılan bir teknik olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Mono karışımın ne anlama geldiğini gerçekten anlamak zor olabilir. Bu yazıda mono karışımın ne anlama geldiğini ve bu yöntemin faydalarını inceleyeceğiz.
Mono olarak miksaj yaparken sesiniz her hoparlörde eşit ses seviyesinde çalınır. Bu aslında kaydırmanın olmadığı anlamına gelir. Mono miksaj yaparken iki ayrı ses kanalı deneyimi yaşamayacaksınız; stereo alanının merkezinde tek bir kanal deneyimleyeceksiniz. Bu, son miksinizin mono olacağı anlamına gelmez; bu, miksaj yaparken bir süreliğine stereo iki kanallı miksinizi tek kanallı bir miks haline daraltacağınız anlamına gelir.
Müziği stereo olarak karıştırdığımızda, farklı ses kaynaklarını birbirinden ayırmak için kaydırmayı kullanırız. Bu önemli bir karıştırma bileşenidir ancak bazı sorunları gizleyebilir. Belki de frekans spektrumunda çatışan iki enstrümanınız vardır; örneğin vokal ve gitar.
Gitarı genişçe kaydırarak, bu miks öğelerinin her birine kendi alanını verebilirsiniz ve hoparlörlerin arasında mükemmel bir dinleme konumunda oturduğunuz sürece her ikisini de oldukça net bir şekilde duyabilirsiniz. Ancak odanızın bir tarafına geçerseniz kaydırmanın yararları kaybolacağından bu unsurlar birbirini tekrar engellemeye başlayabilir.
Mix yaparken dinleyicilerin müziğimizle karşılaşacağı birçok farklı yola izin vermemiz gerekiyor. Elbette – bazen insanlar oturup müziğinizi mükemmel şekilde hizalanmış stereo hoparlörlerden dinleyecektir. Ancak çoğu zaman başka bir şey yaparken dinlerler ve hatta -bunu söylediğim için üzgünüm- telefon veya dizüstü bilgisayar hoparlörlerinden bile dinleyebilirler.
Aynen öyle, güzel stereo miksiniz stereo genişliği olmayan sistemlerden çalınacak! Miksinizin tüm sistemlerde mümkün olduğunca iyi ses çıkarmasını sağlamak önemlidir ve mono miksaj yaparak buna hazırlanabiliriz.
Mono karışımı yaparsanız, karışımınızın her öğesini mükemmel netlik sağlayacak şekilde EQ yapmak zorunda kalırsınız. Planlama olmadan tüm enstrümanlarınız üst üste oturacak ve EQing, her öğe için yer açmanın en önemli yöntemi haline gelecektir.
Monoyu karıştırarak karışımdaki faz sorunlarını da ortaya çıkarırsınız. Fazlama, ses dalgalarının her bir hoparlörden çıkıp birbirini etkilemesi sonucu ortaya çıkar. Bu müdahale yapıcı ya da yıkıcı olabilir ve hacimlerin artmasına ya da azalmasına yol açabilir.
Son olarak, inanılmaz ses veren bir orta kanala da sahip olacaksınız. Mono karışımınızda EQ'yu doğru bir şekilde elde ettiğinizde, karışımı stereoya genişlettiğinizde orta kanalınızın netliği kusursuz olmalıdır.
Mono mikslemeyi planlarken ilk adım parça seviyelerinizi ve panlarınızı ayarlamaktır. Karışımı monoya daraltmadan önce pan kontrollerini ayarlamak önemlidir çünkü kaydırma miktarı mono karışımdaki öğelerin seviyesini etkileyecektir. Stereo miksajdan mono miksajına geçiş yaparken, merkezi olarak panlanan öğeler geniş panlananlardan daha yüksek ses çıkarır.
Unutulmaması gereken kural, stereo miksajı mono olarak dinlerseniz, merkezi miks öğelerinin, en sola veya sağa geniş panlananlardan yaklaşık 3dB daha yüksek ses çıkaracağıdır. Bazı DAW'lar bunu telafi edebilir , bu nedenle kullandığınız yazılım hakkında bilgi edinin.
Kaydırma ayarlandıktan sonra, isterseniz bir miktar temel EQ ve sıkıştırma ekleyebilir, ardından mono mikslemeye geçebilirsiniz. Monoya geçmenin farklı yolları vardır ve sizin için en iyi yöntem DAW'nize ve ses arayüzünüze bağlı olacaktır. Aşağıdaki bölümde size bunun nasıl yapılacağına dair bir özet vereceğiz.
Bir sonraki adım en önemli ve en zor olanıdır! Sizi hapisten çıkarmayı planlamadan, miksinizdeki her enstrümanın sesini net ve anlaşılır hale getirmelisiniz. Karışımınızda maskeleme sorunları yaşanacaktır; bir enstrümanın frekans aralığının diğerininkiyle örtüştüğü yer. Her enstrümanın frekans spektrumunda kendine ait bir yeri olması için bunu azaltmayı hedeflemelisiniz. EQing konusunda daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa, size yardımcı olabilecek pek çok harika kaynak bulunmaktadır.
EQ ayarlarından memnun olduğunuzda, faz sorunlarını düzeltmenin zamanı gelmiştir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, ses, belirli frekansların olması gerekenden daha yüksek veya daha sessiz olmasına yol açan fazlama sorunu yaşayabilir; bazı durumlarda ses, sorunun tüm frekans spektrumunda mevcut olduğu tarak filtrelemeden bile etkilenebilir.
Fazlama genellikle mikrofonların yanlış ayarlanmasından kaynaklanabilir; İkisinin kaydedilen ses kaynağına göreli mesafeleri nedeniyle bir mikrofondan gelen sinyal diğerinden gelen sinyalle aynı faza geçer. Aşama sorunlarını kendiniz duyamıyorsanız, bunu tespit etmek için Logic Pro'nun korelasyon ölçeri gibi bir eklenti kullanabilirsiniz. Eğer DAW'niz bunlardan birine sahip değilse, işi yapacak harika bir ücretsiz eklenti Voxengo'nun Correlometer'ıdır.
Faz sorunları varsa kanallardan birinin fazını ters çevirerek bunları düzeltmeyi deneyebilirsiniz. Bu işe yaramazsa, fazlamanın oluşmasını önlemek için kanallardan birine çok kısa bir gecikme eklemeyi deneyin. Bu konuda yardımcı olabilecek ücretsiz eklentiler de vardır; örneğin Forward Audio'nun faSampleDelay eklentisi.
EQ ve faz sorunlarınız halledildikten sonra stereoya geri dönün ve miksajı kontrol edin. Belki bazı şeylerin ayarlanması gerekebilir, ancak güzel ve net bir karışım duymalısınız. Artık mikslemeye devam etme zamanı; ek efektler, otomasyon vb. ekleyin. Ancak, miksajı kontrol etmek için tekrar monoya geçmeyi unutmayın. Bu, karışım efektlerle daha yoğun hale geldikçe işlerin karmaşıklaşmamasını sağlamak içindir.
Yaptığınız değişiklikleri kontrol etmek için mono ve stereo miks arasında hızlı bir şekilde ileri geri geçiş yapabilmek önemlidir. Bu nedenle, kendi kurulumunuzda bunu yapmanın en kolay yolunu bulmanız gerekecektir. Çoğu ses arabiriminde aslında bir mono düğme bulunur; basitçe basabilirsiniz ve stereo karışımınız anında monoya daraltılır.
Arayüzünüz size bu seçeneği sunmuyorsa, DAW'ınızın bu özelliği yerleşik olarak sunması tamamen mümkündür. Ana kanalınızda mono ve stereo arasında geçiş yapmanızı sağlayan bir 'kanal modu' düğmesi arayın. DAW'niz bu işlevselliğe sahip değilse endişelenmenize gerek yok çünkü ücretsiz HOFA 4U Meter, Fader & MS-Pan eklentisini indirebilirsiniz. Eklentiyi ana kanalınıza ekleyin ve mono miksajı etkinleştirmek için 'mono' düğmesine basmanız yeterlidir.
Monoyla miksaj, amatörleri profesyonellerden gerçekten ayıran tekniklerden biridir. Bu, karışımlarınızın seviyesini anında yükseltmenin harika bir yoludur ve bu şekilde karıştırmaya başladığınızda, bir karışımı mono olarak kontrol edene kadar imzalamak istemeyeceksiniz!