0%
X
Henüz ürün eklenmedi
X
Şifremi Unuttum
Beat göndermeden önce, BeatPazarı kalite standartlarını incelemek için tıklayınız
0

GİRİŞ

YAP
Blog 11.06.2024

J Dilla'nın benzersiz bas tonlarını nasıl oluşturdu?

J Dilla'nın benzersiz bas tonlarını nasıl oluşturdu?

Ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen J Dilla, hip-hop'un en çığır açan yapımcılarından biri olarak anılmaya devam ediyor…

J Dilla, deneysel üretim teknikleriyle hip-hop türünün en etkili sanatçılarından biri oldu ve en benzersiz tuhaflıklarından biri de bas tonlarını nasıl yaptığıydı.

J Dilla bunları sadece bir döner tabladan gelen geri bildirimleri kullanarak yarattı ve yapımcı Nonjuror aynı tekniği nasıl kullanabileceğinizi tam olarak gösterdi.

Nonjuror, Questlove'un Open Mike Eagle'ın What Had Happened Was podcast'indeki görünümünden ilham aldı ; burada J Dilla'nın döner tablaya bir plak koyarak, iğneyi üzerine yerleştirerek, ancak aslında pikabı kendisi çalıştırmayarak benzersiz tonları nasıl yarattığını hatırladı.

“Sesi en üst seviyeye çıkarıyor ve mikserin yüksek seslerini kısıyor ve bu bir geri besleme sesi çıkarıyor. Ve [E-mu] SP-1200'ü alıyor, bunu kaydediyor ve sonra aniden onu tüm tuşlara takıyor," diye paylaşıyor bölüm sırasında.

Nonjuror'un videosunda ana donanımını yerleştirerek başlıyor: Phono preamp DI'ye giden standart bir döner tabla, sinyali güçlendirmek için tüplü preamp ve Roland SP404 MK II.

"İşte bu iş böyle yürüyor" diye başlıyor. “İğneyi plağa koyuyorum ama çalmaya başlamıyorum. Bunun yerine, döner tabla hoparlörümün önünde dururken, ön amplifikatörün kazancını artıracağım ve bunu yaparken kalem, hoparlörün neden olduğu titreşimi yakalayacak, bu da daha yüksek sesli bir geri bildirim döngüsüyle sonuçlanacak ve daha yüksek sesle, umarım kazanç düğmesini ehlileştirebilirim.

Nonjuror daha sonra bu "şişman ve iğrenç" geri bildirimin hangi notayı çaldığını bulmaya koyulur ve bir Koala örnekleyiciye bağlanır ve onun tuner özelliğini kullanır. C'den biraz daha düşük geldiğini keşfettikten sonra, akort etmek için perdeyi yükseltir ve ardından yeniden örnekleme yapar.

Daha sonra başka bir örnek yaratır, ancak bunda alçak geçiş filtresi bulunur ve diğerinde de bir oktav yükseltir. SP-1200'ü olmadığı için bu noktadan sonra NPC 60 MK II kullanmayı tercih ediyor.

Nonjuror'un bu bas örneklerini nasıl hayata geçirdiğini görmek için videonun tamamını izleyin:

"J Dilla'nın pürüzsüz, subby alçak geçişli filtre bas sesinin Minimoog'undan veya cephaneliğindeki diğer birçok synth'ten (E-Mu PK-6, MicroKORG, Electribe ESX-1…vb) geldiğini her zaman düşündüm", diyor. video. "Ama Open Mike Eagle'ın podcast'inde Questlove'un Jay Dee'nin ona gösterdiği zamanın hikayesini anlattığını duyduğumda... aklım uçtu."

Daha fazla bilgi için Nonjuror'u izleyin. 

COPYRIGHT BEATPAZARI.COM ALL RIGHT RESERVED.