Gürültü engelleme teknolojisi kulaklarınız için gerçekten kötü mü? Yeni araştırmalar, daha fazla Z Kuşağı ve Y kuşağının aşırı kulaklık kullanımı nedeniyle işitme kaybı riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor; peki gürültü engelleme teknolojisi olsun veya olmasın işitme hasarını önlemenin en iyi yolu nedir?
Gürültü engelleme, yeni kulaklık ve kulakiçi kulaklık alışverişi yapanlar için hızla temel bir özellik haline geliyor; çünkü birçok kullanıcı, günlük işe gidip gelirken veya spor salonunda ortam gürültüsünü engellemenin faydalarını görebilir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni araştırması , yaklaşık bir milyar Z Kuşağı ve Y kuşağının aşırı kulaklık kullanımı nedeniyle işitme kaybı riski altında olduğunu gösteriyor; bu nedenle, gürültü engelleme teknolojisini kullanmanın kulaklarınıza yardımcı olup olmadığını veya aktif olarak zarar verip vermediğini merak edebilirsiniz.
Gürültü Engelleme Kulaklarınız İçin Kötü mü?
Kısa cevap hayır; gürültü engelleme, kulaklarınız için geleneksel kulaklıklardan veya kulakiçi kulaklıklardan daha kötü değildir. Sorun şu ki, birçok kişi ses seviyesini güvensiz seviyelere, bazen de 100dBA'yı (insan kulağının duyabileceği desibel) aşıyor . Bu, zamanla kulak çınlamasına veya işitme kaybına neden olabilir; insanlar yüksek ses seviyesinde dinlemeye alışabilir, dolayısıyla değişiklikler hemen fark edilmeyebilir.
Aslında, gürültü engelleme özelliği olmayan geleneksel kulaklıklar veya kulaklıklar, gürültü engelleme özelliğine sahip olanlardan daha kötü olabilir çünkü insanların bir uçağın, kafenin veya ofisin ortam gürültüsünü aşmak için ses seviyesini artırma olasılıkları daha yüksektir.
FDA, kulaklık ses düzeyini düzenlemediği için bireylerin kendi dinleme düzeylerini izlemeleri zorunlu hale geliyor. Sıradan (gürültü engellemeyen) kulaklıklarla müzik dinlerken işitme duyunuzu korumanın iyi bir kuralı, ses seviyesini yanınızdaki kişiyi duyabileceğiniz kadar düşük tutmaktır. Peki ya gürültü önleyici kulaklıklar?
Gürültü engelleme, orijinal ses dalgasıyla 180 derece farklı fazda bir "gürültü önleyici" dalga oluşturarak çalışır; belirli ses frekanslarını kulaklarınıza ulaşmadan önce iptal eder. Örneğin, AirPod'larınızdaki harici mikrofonlar ortamdaki sesi alır ve ardından ters bir dalga oluşturarak etrafınızdaki ortam sesini etkisiz hale getirir. Bu işlem saniyede yaklaşık 200 kez hızla gerçekleşir.
Gürültü önleyici kulaklıklar, yoğun bir kahve dükkanı veya yürüyüş yaparken trafik sesleri gibi "kararlı durum" veya düşük frekanslı gürültünün olduğu bir ortamda kulaklarınıza fayda sağlayabilir. Teknoloji, arka plandaki gürültüyü bastırmak için ses seviyesini tehlikeli derecede yüksek desibele çıkarmanıza gerek kalmadan dinlemenize yardımcı olur. Ancak kalıcı işitme kaybına yol açabilecek hasarı önlemek için ses seviyesi yine de 80 dBA'nın altında kalmalı ve 85 dBA'nın üzerinde olmamalıdır.
Gürültü önleyici kulaklık kullanırken ses seviyesini "makul seviyede" (tercihen 80 desibelin altında) tutmak önemlidir. Bunun ne kadar yüksek olduğundan emin değilseniz ses seviyesini cihazınızın maksimum ses seviyesinin %70'inden yüksek tutmamayı deneyin. Birçok akıllı telefon aynı zamanda dinleme ses seviyesi izleme olanağı da sunar.
Teknolojinin ne kadar iyi çalıştığı, ortamda ortadan kaldırılması daha zor olan çok sayıda ani yüksek sesin olup olmadığına ve kulaklıkların kulaklarınıza ne kadar iyi oturduğuna bağlıdır. Birçok gürültü önleyici kulaklık modeli, daha fazla sesi etkisiz hale getirmek için kulağınızı çevreleyerek pasif gürültü engelleme özelliğini de kullanır.
Makul bir dinleme ses seviyesini korumanız koşuluyla, her iki seçenek de kulaklarınız için diğerinden daha kötü olmayacaktır. Kulakiçi kulaklıkları tercih ediyorsanız, kulak kanalınıza en uygun olanı bulmak için mümkün olduğunda farklı dolgu boyutları denediğinizden emin olun; varsayılan kulaklık başlıkları boyutlarının çoğu, daha büyük bir kulağa daha küçük bir kulağa göre daha iyi uyabilir; bu nedenle, uygun olanı bulmak için farklı boyutları denemeniz gerekebilir. sağdaki.
Gürültü engelleme özellikli kulaklıklar iyi çalışır, ancak kulak kanalını kulak üstü kulaklıklar kadar kapatmaz, bu da bazıları için anlaşmayı bozabilir. Genel olarak daha fazla gürültü azaltma arıyorsanız, kulak üstü, çevresel (kulaklığın tamamını çevreleyen) kulaklıklar en iyi seçimdir.
Daha hantal olmalarına rağmen, kulağı bir kulaklıktan veya kulağa basitçe yerleştirilen bir kulaklıktan daha iyi kapatma yetenekleri eşsizdir. İyi oturan kulaklıklar, daha güvenli bir ses seviyesinde dinlemeyi kolaylaştırır çünkü daha fazla gürültü, kulaklıkların oturmasıyla doğal olarak filtrelenir.
İster kulak üstü kulaklıkların net sesini, ister kulak içi kulaklıkların rahatlığını tercih edin, 80-85 desibel'i (%70 ses seviyesi) aşmayan makul bir dinleme seviyesini korumak, kısa vadeli ve uzun süreli sesinizi korumak için her zaman en büyük önceliğiniz olmalıdır. süreli duruşma.